воскресенье, 7 февраля 2016 г.

ПРАКТИЧНИЙ ДОСВІД ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ШОУ-МУЗЕЙ В БЕРДЯНСЬКОМУ ЦДЮТ



Шоу-музей «Історія дозвілля міста Бердянська під відкритим небом»



Захід проводився до 185-ої річниці з Дня заснування Бердянська на одній з центральних площ міста. Відвідувачі змогли побачити відтворену в художніх костюмованих інсталяціях історію дозвілля місцевого населення. Дійство мало текстовий супровід з поясненням історичних реконструкцій та відповідної дозвіллєвої діяльності мешканців Бердянська. Також вихованці Центру дитячо-юнацької творчості представили концертні номери, що були підібрані для відтворення епохи, що експонується.

Інсталяція «1827-1850 рр.»

Інсталяція представляє собою експозицію, в якій представлені роки заснування міста Бердянськ. Матроси грають в «Кості».

Круг діжки, перевернутої догори, сидять матроси, що по черзі кидають кості. Вони грають на гроші або на корзини з азовською рибою. Одежа, технічне устаткування, реквізит, що задіяні в інсталяції відповідають часу першої половини 19-го століття.

Інсталяція «1850-1910 рр.»

Інсталяція представляє собою експозицію  де міські вершки суспільства розважають себе грою у «Фанти».

Жінки та чоловіки у відповідних епохи костюмах, грають у «Фанти», завдання для яких дістають з торбини. Всі герої знаходяться у локації, що нагадує літню терасу або велику садову альтанку.  Тут стоїть стіл з чаєм та вишуканими наїдками до нього. Хтось з персонажів сидить за столом на стільцях, хтось захоплений грою. Весь реквізит інсталяції витриманий в історичних реаліях, що експонуються.



Інсталяція «1910-1920 рр.»

Інсталяція представляє собою шинок під вивіскою «У Лізки». Задіяні актори: Нестор Махно і декілька осіб з його банди, хазяйка шинку Єлизавета.

Глядачу представляється наступна картина. За столом на стільцях по колу сидять Нестор Махно та його військові командири, грають у карти на гроші, з зображеннями Махна по центру, номіналом банкноти та іншими атрибутами грошей - все намальовано свіжою фарбою на звичайному папері. Коли в гравців скінчається готівка, вони відкривають велику скриню та закладають награбоване. Іноді до їх столу підходить хазяйка шинку, підливає спиртне, частує авторськими наїдками.



Інсталяція «1920-ті роки»

Інсталяція представляє собою сеанс одночасної гри в шахи, що проводить Остап Бендер.

В експозиції актори представляють Остапа Бендера та декількох місцевих мешканців, що прийшли пограти в шахи у заводській кімнаті дозвілля. За спинами гравців висять плакати «Шахматы – могучее орудие интеллектуальной культуры», «Дорогу шахматам в рабочую среду». Бендер усім представляється сином лейтенанта Шмідта, тобто онуком минулого градоначальника Бердянська.



Інсталяція «1930-1940 рр.»

Дві інсталяції представляють цей час. Перша – команда пожежної частини, друга – команда льотчиків офіцерського клубу «От винта».

В обох експозиціях актори, в костюмах відповідно їх часу та професійного спрямування, грають у доміно. Локації оформлені відповідно до кімнати відпочинку в пожежній частині та офіцерського клубу військової частини.

Інсталяція «1945-1970 рр.»

Інсталяція представляє собою шкільне подвір’я, де діти піонери граються у «Классики» та «Резиночки».

В експозиції приймають участь декілька дітей, що одягнуті в костюми відповідно відтворюваного часу. В нашому випадку, приблизно  до середини 60-х років. Хлопці стрибають по накресленим «Классикам», дівчатка стрибають у «Резиночки». В межах локації розкладені піонерські транспаранти: «Все на сбор макулатуры», «Даешь стране металлолом» та інші. Глядачу стає зрозуміло, що зараз діти пустують, але вони ось-ось відправляться на важливе партійне доручення.



Інсталяція «1970-1980 рр.»

Інсталяція представляє собою юрбу дітей, що бавиться у маловідому широкому колу, але дуже популярну в Бердянську гру тих часів у скляні кульки.

В експозиції приймають участь декілька дітей різних за статтю. Хлопчики та дівчинки хизуються, обмінюються, бавляться скляними шариками, що використовував у промислових цілях бердянський завод «Скловолокно». Їх гра доволі проста: треба штовхнути кульку, розрахувавши поштовх та траєкторію таким чином, щоб він закотився у спеціально викопану ямку.

В якості локації обрано зелений газон, що підсилило у відвідувачів Шоу-музею ностальгійний ефект.



Інсталяція «1980-1990 рр.»

Інсталяція представляє собою кімнату в комунальній квартирі, де в вечірній час зібрались мешканці майже усієї квартири та всі із захопленням грають у лото.

Експозицію представляють актори різного віку від дітей до сивих дідусів, бо грати у лото могли всі з однаковим завзяттям. Інсталяція проходить в локаціях обмеженого простору невеличкої кімнати, де на задньому плані натягнута мотузка з білизною, що сохне. Частина гравців сидить за столом, дехто на полу. Хазяйка  кімнати встигає грати та прасувати. В кімнаті багато речей: телевізор, велосипед, прасувальна дошка, торшер, ночви, інше.

Інсталяція «1990-2000 рр.»

Інсталяція представляє собою робітників заводу за грою в шашки.

В експозиції приймають участь актори, що втілюють образи робітників заводу. За спинами гравців у шахи глядач може прочитати декілька написів на папері: «Зарплаты сегодня не будет!», «Рабочий день сокращен в святи с сокращением объемов производства нашого завода», «Записываемся на чемпионат завода по шашка. Профком» та кілька постерів відомих мексиканських, бразильських акторів та зірок естради.



Локація «2000 – 2012 рр.»

Інсталяція представляє собою декілька груп тинейджерів. Одні сидять у комп’ютерному клубі за машинами, другі грають у «Твістер», треті займаються демонстрацією трюків на турніках.

Головна мета експозиції показати, що дозвілля сучасної молоді може бути дуже різним: від сидіння за комп’ютером до заняття спортом. Інсталяція має складну локацію, що має відповідати трьом середовищам: комп’ютерному клубу, кімнаті де грають у «Твістер» та двору, де молодь займається вуличним фітнесом на турніках.

Захід відвідало більше тисячі городян та гостей міста. Про «Музей дозвілля під відкритим небом» вийшли сюжети у місцевих, регіональних та центральних українських ЗМІ. Але найголовніше на думку організаторів є те, що кожен з глядачів міг особисто прийняти участь у запропонованих іграх та дозвіллєвих акціях.

Комментариев нет:

Отправить комментарий